top of page
  • Google+ Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
RECENT POST

Avem Idei

Ebook-uri si Ghiduri Practice

Citeşte - ne  articolele

Cresterea gainilor la curte o afacere tot mai prospera

Pentru familiile care trăiesc la țară și au un petic de pământ pe care doresc să înființeze o afacere agricolă, o fermă de găini este o idee de business care merită luată în seamă.

La o aruncătură de băț de Capitală, în comuna ilfoveană Moara Vlăsiei, bucureșteanul Cătălin Bujor a înființat o fermă de păsări de curte din care, acum, poate să își suplimenteze veniturile și să ducă un trai decent. Ideea a venit de la sine, odată cu moștenirea unei parcele de câteva mii de metri pătrați pe care a considerat necesar să o valorifice într-un mod cât mai eficient.

Fără experiență în creșterea găinilor ouătoare, Cătălin Bujor a observat ”apetitul” oamenilor de la oraș pentru ouăle provenite de la găini crescute la curte, așa că nu a ezitat nici un moment să investească, acum trei ani, suma de 10.000 de lei în această mică afacere. Banii au fost folosiți integral pentru ridicarea unui adăpost care să găzduiască nu doar găinile ouătoare, dar și curcanii și puii pentru carne pe care Cătălin Bujor îi comercializează cu succes. “La început, având acest teren la țară, m-am hotărât să-l valorific cumva și am început să cresc găini pentru ouă, pentru consumul familiei. Încet-încet, prietenii au fost tentați să încerce produsele noastre și așa ne-am dat seama că ne putem face o afacere. Așa că în urmă cu trei ani am început să ne ocupăm de creșterea găinilor pentru ouă, creșterea curcanilor și puilor pentru carne. Este o mică afacere de familie unde toți suntem implicați. A pornit dintr-o pasiune de-a mea și acum pot spune că această activitate ne aduce un venit suplimentar”, a declarat pentru Agrointeligența Cătălin Bujor.

Un alt exemplu de fermă de păsări profitabilă este cel al familiei Zamfirache din Ciorogârla

Crește găini din rasa Isa Brown

Ferma de găini ouătoare din Moara Vlăsiei a pornit cu 18 găini crescute pentru consumul propriu. Astăzi, efectivul de păsări care produc ouă se ridică la 50, iar producția fluctuează în funcție de anotimp. ”Pot spune că în perioada decembrie-ianuarie-februarie, media a fost de 15-20 de ouă pe zi. Pe perioada verii ajungem la 90 de ouă la două zile”, ne spune proprietarul afacerii.

Cătălin Bujor a optat de la început pentru creșterea de găini din rasa Isa Brown, o găinușă la maxim 1,5 kilograme, foarte bună ouătoare, care face niște ouă extraordinare, de peste 70 de grame. ”În mod normal, rasa Isa Brown rasă începe ouatul de la vârsta de 4 luni, dacă are o alimentație adecvată face un ou pe zi”, ne-a explicat Cătălin Bujor, care sunt caracteristicile acestei rase de găini ouătoare.

Producție de ouă cu găini reformate

Modul în care micul fermier se aprovizionează cu păsări este inedit: el cumpără găini reformate, adică păsări exploatate în marile ferme și care, odată salvate de la chinurile vieții în baterii, revin la viață și…la producția de ouă. ”Cu toate că noi folosim doar găini reformate, avem o rată zilnică de ouat de 70%”, spune producătorul.

Potrivit lui Cătălin Bujor, după un an de explotare, găinile Isa Brown nu mai ouă în fiecare zi și atunci marile firme specializate le reformează și le valorifică prin vânzare, la prețul de 5-6 lei bucata.

”Pentru că sunt ținute un an în baterii, după ce le cumperi sunt epuizate, vin fără pene. Pentru a le pune pe picioare și a le aduce în formă maximă, ne ia cam trei săptămâni. Le adminstrăm extra calciu și lucernă de cea mai bună calitate și în maxim trei săptămâni ele (găinile – n.r) își formează un penaj frumos și încep și să facă cel puțin un ou la două zile”, ne-a povestit Cătălin Bujor cum sunt salvate găinile exploatate.

Fermierul susține că odată pusă pe picioare, găinușa reformată mai poate fi ținută în fermă 2-3 ani, cu o producție satisfăcătoare de ouă. ”Păsările le ținem libere în curte, la verdeață, iar seara intră în adăpost”, a precizat bucureșteanul despre condițiile de trai ale găinilor ouătoare din Moara Vlăsiei.


  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

Toate datele tale sunt in siguranta , tot ce ai nevoie este un cont Paypal pentru a face donati sau a cumpara ceva de pe blog .

bottom of page